Stran z uporabo piškotkov izvaja beleženje obiska in boljšo uporabniško izkušnjo. Preberite več o piškotkih s klikom na "Nastavitve zasebnosti".


Nastavitve zasebnosti

PODNEBNE SPREMEMBE IN NJIHOV VPLIV NA OKOLJE

Podnebne spremembe se neprestano dogajajo, večinoma v negativnem smislu. V okolje spuščamo preveč ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov, ki povečujejo učinek tople grede, kar povzroča podnebne spremembe.

Podnebne spremembe povzročajo vidne posledice v okolju. Zaznane so bile naslednje spremembe zemeljskega podnebnega sistema:

  • Povprečna temperatura Zemljinega površja in prizemnega sloja ozračja se zvišuje.
  • Zaradi višjih temperatur je okrepljeno izhlapevanje vode in spreminjajo se regionalni padavinski vzorci (količina dežja in snega). Na severni polobli se je površina snežne odeje zmanjšala in spomladi se sneg stali bolj zgodaj.
  • Povečujeta se pogostost in intenzivnost nekaterih izjemnih vremenskih pojavov – vročinskih valov, suš in neurij.
  • Izguba biotske raznovrstnosti - nekatere rastline zaradi povečane vsebnosti CO2 v ozračju sicer hitreje rastejo in učinkoviteje uporabljajo vodo. Vendar pa višje temperature in spremenjeni podnebni vzorci spreminjajo tudi območja, kjer rastline in živali uspevajo najbolje, zato se premikajo rastlinski pasovi in meje rastlinskih višinskih pasov. Nove vrste ogrožajo in jemljejo življenjski prostor starim. Na splošno se ekosistemi hitrim spremembam težko prilagajajo in lahko tudi propadejo.
  • Podnebne spremembe so med najpomembnejšimi vzroki za izgubo biotske raznovrstnosti.

Od zdravja in trdnosti ekosistemov je odvisno preživetje človeštva in drugih vrst. Podnebne spremembe z ogrožanjem biotske raznovrstnosti spodjedajo temelje gospodarstva, virov preživetja družin, varnosti oskrbe s hrano, zdravja in kakovosti življenja povsod po svetu.

Zmanjšanje biotske raznovrstnosti bo vplivalo na dostopnost virov hrane, saj bo prehranjevalna veriga pretrgana, s hitrim spreminjanjem podnebja grozi tudi zmanjšanje populacij in izumrtje nekaterih vrst opraševalcev kmetijskih rastlin, brez katerih te ne morejo proizvajati sadežev in semen.

Obiščite uporabniške strani Spletnega EKO Vrtička